Yerli Silahlar: Bora-12 Keskin Nişancı Tüfeği
Türkiye’nin ilk keskin niÅŸancı tüfeÄŸi olan Bora-12 veya diÄŸer adıyla MKEK JNG-90‘ın üretimi Makina ve Kimya Endüstrisi tesislerinde gerçekleÅŸtiriliyor. 4.8 kg ağırlığında ve 1080 mm uzunluÄŸunda olan tüfekte, milli piyade tüfeÄŸi MPT-76 veya G3 ile benzer ÅŸekilde 7.62×51 mm NATO mühimmatı kullanılıyor.
Jandarma Lojistik Komutanlığı’nın uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan BORA-12 keskin niÅŸancı tüfeÄŸinin ilk tasarımcısı 1990 yılında mezun olan bir Jandarma Astsubayı olan emekli başçavuÅŸ Necmi Güngör’dür
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun ilk patentli silahı olma özelliÄŸine sahip olan tüfek, 1200 metre etkili menzile sahip. Düzenlenen yarışmalarda birçok keskin niÅŸancı tüfeÄŸini geride bırakan ve ÅŸu anda TSK tarafından kullanılan tüfeÄŸin bir tanesi, 2014’te Paris’te gerçekleÅŸtirilen Eurosatory fuarında çalındı.
Yerli Silahlar: MPT-76 Milli Piyade Tüfeği
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin piyade tüfeÄŸi ihtiyacını karşılamak amacıyla yerli imkanlar ile MKE tarafından üretilen MPT-76‘da, tam otomatik silahların atası olarak görülen AR 15 tipi bir mekanizma kullanılmaktadır.
Dakikada yaklaşık 650 mermi atabilen milli piyade tüfeÄŸi MPT-76’da mühimmat olarak, 7.62 × 51 mm çapında mermi kullanıyor. 4,1 kg ağırlığında ve 92 cm uzunluÄŸunda olan tüfek, 410 mm namlu boyuna sahip.
600 metre etkili ve 1200 metre azami menzile sahip olan tüfeğin, MPT-56 olarak adlandırılan, 5.56 mm çapında olan ve Cumhurbaşkanlığı koruma ekibi gibi şehir içerisinde görev yapan kuvvetler tarafından kullanılan bir versiyonu bulunuyor.
Türk mühendislerin patentini aldığı bir emniyet sistemine sahip olan tüfek, nişan yolu ve el kundağında yer alan ray sayesinde, NATO standartlarında üretilen her türlü optik ürünü ve el feneri gibi aparatları ek parça gerekmeden taşıyabiliyor.
Yerli Silahlar: Cirit Füzesi
TSK‘nın en çok kullandığı füzelerden biri olan Cirit füzesi, Roketsan tarafından geliÅŸtirilmiÅŸtir. 8 kilometrelik menzile sahip, lazer güdümlü, 70 mm’lik füzenin ağırlığı yaklaşık olarak 14 kilogramdır.
T-129 Atak, AH-1P Cobra ve AH-1W Super Cobra saldırı helikopterleri için geliştirilen ve dünyanın ilk lazer güdümlü helikopter füzesi olan Cirit, Eurocopter tarafından Eurocopter EC635 helikopterinin donatılması için de kullanılmaktadır.
Helikopterler dışında insansız hava araçları (ANKA), kara araçları ve hafif saldırı uçaklarına da kolaylıkla monte edilebilen Cirit füzeleri 2010’dan bu yana TSK‘nın envanter listesinde bulunmakta ve ismini geleneksel Türk oyunuCirit‘ten almaktadır.
Hafif zırhlı hedeflere karşı yüksek doğrulukta çalışan Cirit, dumanı azaltılmış yakıtlı ve duyarsız mühimmat özelliğine sahip roket motoru ile üç etkiye aynı anda sahip çok amaçlı harp başlığı ve elektro mekanik kontrol tahrik sistemlerine sahiptir.
Yerli Silahlar: UMTAS Füzesi
Roketsan tarafından 2010 yılında üretimine geçilen UMTAS, ATAKhelikopterleriyle birlikte ortaya çıkan güdümlü füze ihtiyacını karşılamak için geliştirilmeye başlandı.
Ateşle ve unut sisteminin kullanıldığı ( füzenin fırlatıldıktan sonra operatör desteği olmadan hedefi vurması anlamına geliyor. Füzenin ateşlenmeden önce hedefe kilitlenmesi ve hedefin bilgilerini kendi belleğine kayıt etmesiyle başlar. )
Füze ateşlendikten sonra operatör müdahalesine gerek olmadan kilitlendiği hedefi, hedef hareket halinde olsa bile rahatlıkla vurabilir. ) UMTAS füzeleri kızıl ötesi pasif güdümleme teknolojisiyle öne çıkmaktadır.
Åžu anda T-129 ATAK ve ANKA-B hava araçlarında UMTAS füzeleri kullanılmaktadır. UMTAS füzelerinin tüm hakları Türkiye’de olup, tüm hava koÅŸullarında sorunsuz çalışabilen bu füzeler bazı ülkelere ihraç edilmektedir.