EŞEK ARILARI – Saldırı Helikopterleri
- Eşek arıları, uyum sağlamak zorunda olduğu çevre gereği iri, dayanıklı ve saldırgan canlılardır. Eşek arılarının saldırı helikopterleriyle bağdaştırılan özelliklerinin başında, ikisinin de saldırganlıkları ile öne çıkmaları gelir.
- Eşek arıları, isimlerinin içindeki arı kavramıyla özdeşleşen balı üretmez ve nektarla beslenmezler, etoburlardır. Helikopterlerin (arıların) ise üretilme amacı olan nakliyeden, evrimleşerek saldırı yeteneği kazandırılması bu açıdan çağrışım uyandırabilir.
- İğneleri zehirlidir. Ancak saldırı için ilk tercihleri kesici dişleridir. Saldırı helikopterlerinin ana silahı olan füze ve roketleri eşek arılarının iğnesine, helikopterlerin ilk teması gerçekleştirdikleri 20 veya 30 mm kalibredeki topları eşek arılarının dişlerine benzetebiliriz.
- Eşek arıları baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşur. Baş kısmında iri dişleri ve geniş açılı gözleri bulunur. İri dişlerini saldırı helikopterlerinin burun toplarına; iri gözlerini helikopterlerin gözetleme sistemlerine benzetebiliriz.
- Göğüs kısmı kokpit, iniş takımları ve pervanenin bulunduğu uçuş bölümü gibidir; ucunda zehirli iğne bulunan karnı ise çeşitli türdeki füze ve roketlerin barındırıldığı vurucu kısım gibidir…
- Eşek arıları, genelde istilacı bir tür olarak başka arıların kovanlarına yaptıkları baskınları ile ünlüdür. Bir eşek arısı, 300 kadar bal arısı ile tek başına mücadele edebilir. Saldırı helikopterleri düşman üs, konvoy, karargah ve stratejik merkezlerine yaptığı saldırılarda da eşek arılarıyla örtüşen bir karakter taşır.
- Eşek arılarının diğer arı türleri gibi kraliçe arıya aşırı bağlılıkları yoktur. Eşek arıları kraliçe arı olmasa da sürü yaşamını sürdürebilir. Saldırı helikopterleri de eşek arıları gibi tek başlarına etkin görev icra ederek pistlerine dönüş yapmaları bu benzerliği ortaya koymaktadır.
Eşek arıları ile bağdaştırdığımız saldırı helikopterleri serisinde,
- Eurocoopter Tiger (Almanya- Fransa),
- Bell AH-1 (ABD),
- A-129 (İtalya)
- AH-64 (ABD) ,
- CAIC Z-10(Çin),
- Mi-24 (Rusya)
- AH-2 ROOIVALK (Güney Afrika),
- T-129 ATAK (Türkiye-İtalya),
Helikopterleri başta olmak üzere, okurların taleplerine göre başka saldırı helikopteri de eklenerek yazılar sürdürülecektir.